Voeding en sporten, wanneer eet je wat?
Welke sport je uitoefent, maakt niet uit. Of je nu een of meerdere keren per week rustig wandelt, fanatiek hardloopt of kilometers vreet op je racefiets, alles telt. Als sporter weet je dat goede voeding daarbij superbelangrijk is.
Sterker nog, als je je niet 100% voedt, kun je niet optimaal presteren en zal je dat persoonlijk record nooit halen. Maar houd jij hier ook altijd rekening mee? Graag vertellen we je wat je het beste vóór, tijdens en na het sporten kunt eten.
1. Voeding en sporten
Om sportieve prestaties te kunnen leveren, hebben jouw spieren energie nodig. Wist jij dat je lichaam die energie uit glucose, oftewel koolhydraten haalt? Goede koolhydraten zitten in volkoren graanproducten, aardappels, groente en fruit. Ook kan jouw sportlichaam niet zonder eiwitten.
Die eiwitten zorgen er namelijk voor dat jouw spieren na de krachtinspanning weer kunnen herstellen. Voor elke sport gelden natuurlijk andere voedingsregels.
Een duursporter heeft andere voeding nodig dan een krachtsporter of een recreatieve teamsporter. In deze blog gaan we in op de algemene adviezen vóór, tijdens en na het sporten.
2. Voeding vóór het sporten
Hoeveel tijd moet er zitten tussen wat eten en drinken en je training of wedstrijd? Hier zijn de meningen over verdeeld, want wat prettig voelt, is voor iedereen anders. De stelregel is dat je ongeveer twee tot drie uur voor het sporten een goede maaltijd nuttigt met ongeveer een halve liter vocht.
Zo weet je zeker dat je voldoende energie en vocht hebt voor jouw sportieve prestatie. Eet je teveel of producten met veel vet, eiwit of voedingsvezel en zit er te weinig tijd tussen het tijdstop van eten en sporten, kun je last krijgen van je maag. En daar zit niemand op te wachten!
Wat eet je dan wel? Iets kleins, dat jou voldoende energie geeft. Denk aan een schaaltje yoghurt met fruit, de helft van je normale maaltijd of een volkoren boterham of cracker.
3. Voeding tijdens het sporten
Als je kort, of minder dan een uur sport, is het niet nodig om tijdens het sporten te eten. Het is eigenlijk ook alleen maar lastig. Maar als je langdurig en intensief sport, ontkom je er niet aan om tijdens het sporten iets te eten en te drinken.
Ook hier geldt weer dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft, maar sportrepen en gels zijn echte fijne caloriebommen die je makkelijk inneemt en je net weer die benodigde extra energie geven.
Ga niet ineens tijdens een wedstrijd repen of gels gebruiken, maar oefen hiermee tijdens de training. Je moet hier namelijk echt aan wennen… Heel belangrijk is dat je water blijft drinken, zodat je geen dorst krijgt.
Verlies je meer dan twee procent van je lichaamsgewicht aan vocht, dan gaan je prestaties flink achteruit. Drinken dus!
De ideale manier om water mee te nemen, zonder dat je er last van hebt is een CamelBak. Via het slangetje van deze perfect zittende waterrugzak kun je tijdens het sporten heel eenvoudig wat drinken.
4. Voeding na het sporten
Na het sporten is herstel het sleutelwoord. En hoe herstellen die spieren het snelst?
Met eiwitten!
Veel krachtsporters gebruiken eiwitpreparaten om het spierherstel te bevorderen, maar een gezonde voeding bevat ook genoeg eiwitten. Aangeraden wordt om binnen twee uur na het sporten 20 tot 40 gram eiwit te nuttigen. En vergeet ook de koolhydraten niet, die nodig zijn om de energievoorraad aan te vullen.
Wat is dan goed om te eten na het sporten? Een bakje kwark, Skyr-yoghurt met muesli of noten zijn echte aanraders. Of een maaltijd met kip, kaas, groente en pasta.
Ben je vegetariër? Eiwitshakes zijn dan het overwegen waard, omdat veel nuttige eiwitten in vlees zitten. Tijdens het sporten heb je veel vocht verloren en dat dien je aan te vullen.
Drink water, thee, sportdrank of melk, net waar jij behoefte aan hebt, als het maar vocht is! Zo beloon je jouw lichaam voor de sportieve prestatie en ben je snel weer klaar voor een nieuwe prestatie.
5. Het juiste advies
Wil jij echt het beste uit jezelf halen met de juiste voeding?
Natuurlijk kun je online veel informatie vinden over wat je precies nodig hebt voor welke sport en welke sportprestatie, maar je kunt ook deskundig advies vragen bij een sportdiëtist (https://www.sportdietetiek.nl/vindeensportdietist) . Samen bekijk je dan jouw voedingspatroon en stel je een voedingsplan op dat aansluit bij de sportieve prestaties die jij wilt leveren. Zo vind jij de optimale balans tussen voeding en sport!
Nu eerst lekker eten en drinken en straks lekker sporten maar!
We wensen jou heel veel sportplezier. Met de juiste voorbereiding gaat dat zeker lukken.
Ben je op zoek naar meer informatie of persoonlijk advies kun je contact opnemen met het team van ProSalton Sportswearhouse. Bel 0226-750 050 of mail naar info@prosalton.nl.